BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[Web Creator] [LMSOFT]
Vizitati si...
Pagini:
Topics:
Surse fotografii (in ordinea expunerii):

[1] http://www.turismland.ro/zone-turistice/tinutul-padurenilor/

[2] http://www.transilvania-online.com/zone-etnografice/tinutul-padurenilor

[3] http://www.destinatiituristice.ro/article/18902/Pestera-Romanesti

[4] http://centruldecreatiedeva.ablog.ro/2010-07/

[5] http://www.diavola.ro/forum/viewtopic.php?f=38&t=6935&start=0

[6] http://www.evz.ro/detalii/stiri/furnalul-de-la-govajdie-este-disputat-in-instanta-920041.html

[7] http://www.panoramio.com/photo/42768314

[8]  http://zilesinoptideva.blogspot.com/2010/10/drumetii-de-toamna-tinutul-padurenilor.html
  

Festivalul "Dragan Muntean"

Mocanita - "Prima cale ferata a Ardealului"
Furnalul de fier din Govajdie
Castelul Corvinilor
Platoul Luncanilor

Pestera Romanesti  
Atractii turistice
 Ei reprezintă o „insulă etnografică“ în care s-a păstrat cultura populară arhaică, extrem de originală şi de diferenţiată faţă de aceea a regiunilor învecinate.
 
Trăsăturile principale ale acestei culturi constau în: amplasarea aşezărilor pe culme, culturi agricole pe dealuri terasate, lipsa olăritului, portul specific (în special al femeilor) şi graiul.

Istoria acestui tinut se supraune cu istoria Tarii Hategului, la inceputul sec. al II-lea d.Hr., estul Muntilor Poiana Rusca aflandu-se in aria principalelor centre dacice si romane.

Acesta izolare geografică a aşezării pădurenilor le-a permis, probabil secole de-a rîndul conservarea graiului actual si păstrarea unor entităţi particulare ale portului, asemanatoare, spun unii cercetatori cu cel dacic. Prima atestare scrisă a asezarilor din acest tinut datează din 1297, intr-un document în care satele Zlaşti şi Ruda sînt menţionate ca supuse ale pîrcălabului de Hunedoara. Ulterior, în secolele XIV şi XV găsim menţiuni despre toate aşezările cunoscute astăzi şi despre altele care probabil, au dispărut cu timpul.

Harta Tinutului Padurenilor [2]

Hunedoara la Est.  Este compus din următoarele comune: Bătrâna, Bunila, Cerbăl, Ghelari, Lelese, Lunca Cernii şi Vecini.

Satele pădurenilor nu depăşesc limita zonei înalte  a Munţilor Poiana Ruscă.

Tinutul fiind acoperit de paduri bogate, principala indeletnicire a locuitorilor acestor meleaguri este aceea de prelucrare a lemnului, de unde si denumirea de "padureni". La aceasta se adauga extragerea metalelor, de unde si o alta deumire a regiunii, "Tara Fierului".

Populatia Padurenilor locuieste în sate mici, asezate pe culmi si creste de dealuri. Aici s-a dezvoltat, datorita conditiilor geografice speciale, una dintre cele mai originale culturi populare.
[1]
Situat pe Valea raului Cerna, Tinutul Pddurenilor este o zona etnografica  de o mare frumusete, cu traditii si obiceiuri ramase neschimbate de secole.

Tinutul este marginit de Valea Muresului la Nord, de Tara Hategului la Sud, de Muntii Poiana Rusca la Vest, Valea Cernei si Municipiul
Scurt istoric
Tinutul Padurenilor
© Cristina Patrascu 2010
Home |  Despre  |  Contact  |  Site Map 
Festivalul Dragan Muntean
Mocanita
Furnalul de la Govajdie
Castelul Corvinilor
Platoul Luncani
Pestera Romanesti
Tinutul Padurenilor